úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Naučte se pracovat se svými emocemi

29. 7. 2017 23:25
Rubrika: Recenze knih

Emoce ovlivňují podstatným způsobem kvalitu našeho života, zdraví a schopnost správně uvažovat. Když jsme šťastní, jsme zdravější, milejší na svoje okolí, spokojenější. Proto bychom měli věnovat svým emocím pozornost.

Zdravé emoce vznikají snadno za příznivých okolností, např. ve společnosti sympatických lidí, v krásné přírodě nebo při poslechu melodické hudby. Pokud tyto situace a prostředí vyhledáváme, už tím si pozitivní emoce navodíme. Ale většinu času nemůžeme být v přírodě, poslouchat barokní mistry a být v úžasné společnosti. Přesto se můžeme cítit dobře, k čemuž nám pomůže i tato kniha. Najdeme v ní návod na to, jak si ty správné emoce přivolat a s těmi horšími se vyrovnat. Autor knihy, známý psychiatr, dává v této knize odpovědi na mnoho otázek o zdravých emocích i těm, kteří si mysleli, že nemohou své emoce ovládat.

MUDr. Karel Nešpor CSc. vede primariát mužského oddělení závislostí Psychiatrické nemocnice Bohnice a přednáší zdravotníkům i vysokoškolským studentům. Asi 30 let se zabývá prevencí a léčbou návykových nemocí. Je autorem řady odborných i populárních prací. V Portále vyšly jeho knihy Jak překonat hazard (2011), Návykové chování a závislost (2013), Sebeovládání (2013), Duševní pružnost v každodenním životě (2015), Kudy do pohody (2016).

Kniha Jak být milejší by měla pomoci zlepšit naše emoce, nahradit negativní emoce zdravějšími, pozitivními. Dr. Nešpor v úvodu říká: "Zdravé emoce prospívají nám i okolí. Kromě toho sluší a dělají nás hezčí a přitažlivější. Jen málo věcí na světě je důležitějších. Zdravé emoce vás uklidní, bude vám to dobře myslet a vyznáte se lépe ve vztazích i v sobě samém."

Čtenář je seznámen hned v úvodu s rozdílem mezi myšlenkou a emocí, s projevy nezdravých a zdravých emocí a s pozitivním vlivem zdravých emocí na lidský život.

Autor zkoumá jednu emoci po druhé: např. laskavost, vděčnost, pokoru, hrdost, klidné štěstí, okouzlení, soucit, úlevu, velkorysost, respekt - bez složitých konstruktů a myšlenkových vzorců. Vše probírá na příkladech z každodenního života, na obecně známých příslovích a pořekadlech, inspirativních myšlenkách, příhodách ze života historických postav. Kniha obsahuje i řadu návodů, které mohou zlepšit náš každodenní život, drobné rituály, meditační techniky, relaxační cvičení, jednoduché tipy.

Kniha je členěna do 28 kapitol. Každá kapitola se věnuje jinému pojmu a vždy je doplněna krátkými příběhy o lidech z různých částí světa, kteří si díky nepříjemnému zážitku uvědomili své negativní chování k druhým a potřebu být milejší. Některé příběhy jsou smyšlené a vystupují v nich nadpřirození tvorové. Kromě odpovědí, teorie a vyprávění publikace obsahuje i praktická cvičení. Cvičení jsou zaměřena na navození příjemných pocitů a jsou důkladně vysvětlena.

Nejobsáhlejší část tvoří výčet emocí, které bychom se měli naučit ovládat. Informace, které nám au sděluje, jsou založeny na jeho osobních zkušenostech s klienty, ale i sebou samým.

Kniha je proložena krátkými příběhy s ponaučením nebo skrytou myšlenkou. Obsahuje povídky ze světa různých myslitelů, ale i obyčejných lidí. Některé příběhy překvapí svým rozuzlením, jiné pobaví, ale především zprostředkují nějaké ponaučení nebo vysvětlení. Kombinace těchto příběhů a odborných rad Karla Nešpora zaručí správné pochopení probíraných emocí a jejich ovládnutí.

Průvodcem celé knihy je zvídavý muž Jasoň, na jehož otázky Karel Nešpor odpovídá, a tím vysvětluje celou problematiku ovládání emocí. Dotazy, které Jasoň pokládá, většinou zazněly na seminářích, které autor pořádá pro pacienty a veřejnost. Poutavé povídání těchto dvou mužů je doplněno teorií emocí.

Pokud hledáte návod, jak být na druhé milejší, pak pro Vás je tato kniha správnou volbou.

Nešpor, Karel: Jak být milejší (Portál 2017)                                                

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1101×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio