úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Je empatie zvláštní Boží dar nebo jen ochota naslouchat?

Když mi před mnoha lety náhle zjistili diagnózu velmi zhoubné rakoviny, pozvala mě na návštěvu jistá zbožná dáma angažovaná v místní Charitě. Těšila jsem se, že se konečně někomu svěřím se smrtelnou úzkostí, jakou prožívám, ale čekala mě ledová sprcha. Dotyčná hned na začátku rozhovoru prohlásila, že o mé nemoci mluvit nebudeme. Nechápu, proč mě tedy pozvala. Čekala, že smrtelně nemocný bude lehce a s požitkem konverzovat o počasí a módě? Už si nevzpomínám, o čem jsem s ní celou dobu mluvila, ale nakonec jsem se o své nemoci stejně zmínila. Jednalo se o nebezpečný nádor, který v pokročilém stádiu metastázuje do všech orgánů a může recidivovat i po deseti letech. "To jsme se zase dostaly k těm pochmurným věcem," konstatovala nespokojeně.
Nevycházela jsem z údivu. Já mám tu pochmurnou věc v těle a musím s ní žít, navíc nevím jak dlouho, a ona o tom nemůže ani slyšet.
Možná mě chtěla v dobrém úmyslu přivést na jiné myšlenky, ale člověk náhle konfrontovaný se smrtelnou diagnózou většinou potřebuje sdílet svoje úzkosti a aby mu někdo naslouchal. Navíc od pracovnice Charity by člověk čekal profesionální přístup.
O další šok se mi ta dáma postarala později. Na nějakém společenství, kde se mluvilo o schopnostech a darech a jak jimi můžeme prospět, prohlásila, že je nadaná schopností hluboké empatie. Vzpomněla jsem si na svou návštěvu u ní a začala jsem lapat po dechu. Ale abych jí nekřivdila. Možná to bylo tak, že ji empatie vůči mně tenkrát tak silně zasáhla, že o mé nemoci pro samou empatii nebyla schopna mluvit.
Od té doby si kladu otázku. Je empatie opravdu nějakým zvláštním darem? Osobně jsem přesvědčena, že je to spíš rozhodnutí vůle. Prostě se rozhodnu, že budu druhému pozorně naslouchat, budu se snažit ho pochopit a říci mu vhodné slovo. Samozřejmě, že když jsem nemocná, přepracovaná, ve stresu, nevyspalá, nenajedená, tak moje schopnost empatie v takové situaci rychle klesá. To je třeba si přiznat. V takovém případě je třeba uplatnit přiměřenou sebelásku - odpočinout si, vyspat se, najíst se, relaxovat. Kdo nemiluje a nechápe sám sebe, nemůže milovat a chápat druhé. Pokud jsem na tom zdravotně přiměřeně a nejsem ve stresu, nedělá mi problém někoho vyslechnout, pochopit a povzbudit. Zůstávám tedy nadále přesvědčena, že empatie nevyžaduje žádné zvláštní nadání nebo schopnosti, ale je to jen věc ochoty a rozhodnutí.

Sdílet:

Zobrazeno 2295×

Komentáře

HelenaH

...když mi umírala maminka,byla jsem nevyspalá, předrážděná a plná úzkosti, reagovala jsem velmi různě na různé lidi, kteří se mně ptali na to, jak to zvládáme. Nevím proč mi to u některých připadalo jako zvědavost a u druhých jako "empatie". Sama jsem tomu nerozuměla. Možná to bylo určeno vztahem, jaký jsem k těm lidem měla před tím trápením. Čtu knížku Prodavač snů od Augusta Curyho. Trochu jsem podlehla reklamě. Knížka začíná pokusem o sebevraždu skokem z mrakodrapu. Dole na sebevraha koukají stovky "empatických", kteří ho tolik litují a tolik čekají až seskočí...a najednou k sebevrahovi přijde otrhaný chlap, podá mu kus sendviče a vynadá mu, že je sebestředný citlivka, nafoukaný chlap, kterého nezajímá mnohem větší trápení druhých...:-) Empatii asi fakt lze projevit různě

znova2010

Nevím, zda ona "zbožná dáma" je skutečný profesionál. Profesionál by měl ovládat aspoň minimum psychologické první pomoci.

Empatie jako taková je zajímavý fenomén, jedna z věcí, které z nás dělají lidi. Jako každý talent, je trochu vrozená, trochu se dá nacvičit. Jsou lidé, kteří schopnost empatií prostě nemají. Duševní mrzáci, egoisti, bezohlední sebestřední sobci, jež hledí na bližního jen jako na věc nebo jako prostředek. Takoví se empatii nenaučí, možná se naučí ji předstírat. V tom smyslu je to dar, když to dokážeme.
Dar, jako je třeba talent, taky talent je dar, jež si zaslouží dál rozvíjet.

Měl bych asi "držet pysk." Dneska jsem dost neempaticky odbyl dva nemocné, kteří si chtěli povídat o svých obavách a depresích. Jen ve stresu na pohotovosti jsem na to jaksi opravdu neměl... Ale taky o sobě nebudu tvrdit, že jsem nějak empatickej.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio