úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Bludné kruhy a bludné kameny

29. 7. 2017 23:44
Rubrika: Recenze knih

Vztahy a stavy, bludné kruhy a bludné kameny

Autor knihy O bludných kruzích a bludných kamenech Jaroslav Maxmilián Kašparů, známý pod autorským jménem Max Kašparů, je český řeckokatolický kněz, psychiatr, pedagog, premonstrátský terciář, autor duchovní literatury a esperantista, který působí v Pelhřimově. Ve své ordinaci vyslechl řadu lidských osudů, které se většinou týkaly vztahů - mezi mužem a ženou, dětmi a rodiči, mezigeneračních vztahů, nebo které se vytvořily mezi rodiči a školou, učiteli a žáky, občanem a institucí.

Úvodem knihy zdůrazňuje, že lidský život je hlavně o vztazích. Existují tři roviny vztahů - mezilidské, kulturní a duchovní. Ti, kdo prožívají všechny tři roviny, žijí plným životem.

Vztahy a stavy tvoří spojitou nádobu. Pokud se uvnitř sebe necítíme dobře, nebudeme schopni navazovat kvalitní mezilidské vztahy. Pokud nebudeme mít dobré vztahy, nebudeme se cítit dobře. Všechny vztahy, společně se stavy, vytváří bludný kruh. Tyto bludné kruhy je třeba najít, pojmenovat a přiznat si je. V první řadě je třeba mít zdravý vztah sám k sobě. Na tom není nic sobeckého. Jde o to přijmout se se svými limity a omezeními. Ježíš říká: "Miluj bližního jako sebe samého."

Vztahy a stavy komplikují a ničí:

- komplex méněcennosti

- podmíněná láska - milovat druhého jen za určitých podmínek

- výměna rolí - nepřijetí role v rodině

- záměna prostředku a cíle - muži jde jen o sex, ženě o peníze

Druhá část knihy se zabývá bludnými kameny, které ohrožují rodinu z obou stran, zevně i zevnitř. Hřích se už nenazývá hříchem, ale má moderní a přitažlivé pojmenování, např. pýcha je zdravé sebevědomí, hněv je zdravá reakce na hloupost. K dalším kamenům, které ohrožují rodinu zevně , patří relativismus a konzumismus. Negativní vnitřní faktory představují: vliv tchyně, žárlivost, závislost, vážná nemoc, úraz, nevyvedený potomek, neschopnost hospodařit s penězi, upřednostňování citů, pocitů a pudů nad rozumem, poruchy osobnosti a nesprávné postoje k sexualitě.

Pokud se čtenář na některé stránce takzvaně "najde", možná mu svitne i naděje na řešení jeho osobního problému.

Max Kašparů: O bludných kruzích a bludných kamenech

(Cesta 2011, dotisk 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1337×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio