úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Meditace zaměřená na řešení

28. 1. 2022 1:38
Rubrika: Recenze knih

Kniha dvou psychologů a terapeutů je  praktickou příručkou, která se zabývá meditačními postupy propojenými s terapií zaměřenou na řešení. Autoři přirovnávají meditaci a psychoterapii ke dvěma říčním proudům, které se setkávají v jednom řečišti, tečou spolu, mísí se a ovlivňují.
V tomto případě se nejedná o meditaci, která sleduje osobní a duchovní růst, i když obsahuje i tento potenciál. Meditace ve spojení s terapií nabízí pomoc lidem, kteří procházejí náročnou změnou nebo těžkou životní situací. Může však obohatit a inspirovat i ty, které zrovna nic netrápí. Výhodou přístupu zaměřeného na řešení je to, že není třeba složité analýzy problému. Stačí jen aktivovat zdroje potřebné k řešení situace. 
Meditace se stala módní a populární činností, o které se často mluví. I když je otázkou, kolik lidí ji skutečně praktikuje. Na druhé straně panuje obava, že jde o náročnou a složitou činnost, vyhrazenou jen vyvoleným. Autoři se snaží ukázat, že meditace je v podstatě jednoduchá, nikoliv však snadná, určité úsilí vyžaduje. Kladou důraz na čtyři principy: 
1. Vědomí přítomnosti. Lidská mysl bývá přeplněná myšlenkami, přesvědčeními, vzpomínkami, plány, představami a přáními. Kvůli tomu pak přehlížíme poklady v bezprostřední blízkosti. Štěstí a spokojenost přináší, pokud se věnujeme plně tomu, co je. Nemusí to ani být něco zajímavého. Od štěstí a spokojenosti naopak odvádí, když myslíme na něco jiného, i když příjemného. Plné prožívání přítomného okamžiku otvírá dveře do nových rozměrů. 
2. Přijetí toho, co právě je. Tento princip rozšiřuje naše vnímání. Pokud situaci odmítáme, vnímání se zúží, ztrácíme mnoho energie a sil. Vidíme jen to, co se nám hodí, přehlížíme užitečné věci a potenciální možnosti. Pokud situaci v klidu přijmeme, vidíme celistvě a lépe volíme postup. Autoři ukazují, že přijetí situace nevylučuje aktivitu ani angažovanost. Neznamená to se vším se ztotožňovat, rezignovaně souhlasit, nevyjádřit názor, nezabránit zlu. Pokud nás však potká něco zahlcujícího, mimořádně zraňujícího, v tomto případě je těžké, skoro nemožné situaci okamžitě přijmout. Autoři nabízejí postup po jednotlivých krocích.
3. Zdroje. Každý disponuje určitými  podporujícími zdroji, které mu pomáhají zvládat těžké a žít plným život. Tyto zdroje mohou být skryté. Každá situace obsahuje specifický dar, nabízí různé možnosti. Zdroj lze nalézt i uprostřed trápení. 
4. Růst. Se zdrojem je třeba zůstat v kontaktu, aktivně jej rozvíjet, nechat ho růst. 
Tyto čtyři principy tvoří jednoduchou techniku: Uvědomuji si, co právě je, přijmu to a prožiji jako vzácné setkání, do kterého se plně ponořím.
Kromě obrazu soutoku dvou řek, který popisuje vzájemné obohacující propojení meditace a psychoterapie, autoři zmiňují obraz ještě jiné řeky. Neurovědec D. Siegel  ji označil jako "řeku integrace". Tato řeka se vine mezi dvěma pomyslnými břehy, mezi rigiditou, strnulostí, přehnanou stabilitou a mezi chaosem, zmatkem a roztříštěností. Plynutí v proudu zaručuje duševní zdraví, osobní seberozvoj, poznání, integraci zkušeností. Pokud se dostaneme na jeden z obou břehů, hrozí problémy. Na břehu rigidity nejsme schopni přizpůsobit se novým situacím, odmítáme změnu, opakujeme neužitečné nefunkční stereotypy a stejné reakce. Na druhém břehu nás ovládají nekontrolovatelné impulzy, ztrácíme kontrolu nad sebou, prožíváme paniku. Ustrnutí na jednom z těchto dvou břehů nebo náhlé přechody mezi nimi vedou ke známým psychiatrickým diagnózám. 
Každý z nás někdy projde náročnou situací,  stresem, krizí. Pokud se náročná situace  vyskytne v extrémní formě, může vyvolat duševní nemoc. Vysoká míra smutku nebo jeho dlouhé trvání vede k depresi. Strach a úzkost mohou spustit úzkostné poruchy. Traumatické zážitky, ať už jednorázové nebo opakované, mohou vyvolat post-traumatický stav. Těžkou situaci představuje tělesné utrpení, zvláště akutní nebo chronická bolest. Obtížné situace vedou často k pádu do různých druhů závislosti. Uvedeným situacím se věnují další kapitoly. Každá kapitola probírá konkrétní situaci, ke které nabízí několik meditativních technik. 
Další část knihy uvádí postupy, jak pracovat s dětmi a jak vést rozhovory s lidmi, kteří potřebují pomoc. Kromě technik a jejich vysvětlení najdeme v knize různá vyprávění, zamyšlení a příběhy lidí, s nimiž se autoři setkali nebo s nimi pracovali. 
I když jsem přečetla mnoho knih o osobním rozvoji a absolvovala několik kursů, v knize jsem našla mnoho nového a inspirujícího. Uvedené techniky zkouším a postupně zavádím do každodenního života.





 

Zobrazeno 586×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio