úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Patříte k vysoce senzitivním?

20. 4. 2021 21:30
Rubrika: Recenze knih

Švédská terapeutka Asa-Saga Hammarstedt ve své knize První pomoc pro vysoce citlivé, k nimž také patří, nabízí řadu praktických návodů, jak svou citlivost konstruktivně využít, vychutnat její pozitivní stránky a zamezit negativním. Radí, jak o sebe skutečně a do hloubky pečovat, aby vysoce citlivý člověk zase nabyl ztracené rovnováhy. Vychází z vlastních zkušeností, ale zároveň nahlíží na problematiku s odstupem a v širších souvislostech. 

Vnímala, že ji rozhodí každá maličkost, třeba nepříjemný pach nebo ostré světlo, že ji unavuje mnoho smyslových podnětů a rozrušují sebemenší změny. Dlouho si myslela, že s ní není něco v pořádku. Kolem roku 2010 si začala uvědomovat, že patří k tzv. Highly Sensitive Person (HSP). Neznamená to, že by byla mentálně oslabená nebo divná, ale že disponuje citlivější nervovou soustavou. O dva roky později vyšla ve Švédsku série článků na toto téma, v nichž se mnoho lidí včetně autorky poznalo. 

Zvýšená citlivost není diagnóza ani porucha osobnosti, ale osobnostní rys, který se týká 10 - 20 % populace. Jedná se o nastavení, které nelze ovlivnit ani změnit. Tito lidé mají nastraženější tykadla, jsou všímavější, analyzují důkladně okolí a získané informace podrobně zpracovávají. Kdysi to představovalo výhodu, protože takto vybavení jedinci jako první vycítili hrozící nebezpečí. V současné společnosti zaměřené na výkon, kariéru a aktivní společenský život to znamená nevýhodu. Autorka uvádí, že po přečtení článků pocítila smutek, ale také úlevu. Později si uvědomila, že citlivost může být také přednost. 

HSP mají mnoho cenných vlastnosti a nadání, umí se radovat z maličkostí, druhým pozorně naslouchají, v některých oblastech mohou vyniknout. Pokud si vytvoří vyhovující životní styl, mají možnost prožít život naplno. 

Problémem HSP je nadměrná stimulace a pocit přetížení, což vede k propadu energie, vyhoření, zhroucení. Mozek těchto lidí přijímá a zpracovává vyšší počet vjemů za minutu, zaznamenává více detailů a nuancí. Tyto procesy vyžadují mnoho energie. Autorka předkládá možnosti, jak tyto situace zvládnout, dospět k rovnováze a zotavení. 

Jiným problémem je snadné podléhání emocionální nákaze. HSP často přejímají, nasávají a vstřebávají emoce a energii okolí. druhých. Souvisí to s jejich schopností naslouchat, všímavostí a pozorností. Autorka radí, jak tyto negativní energie a emoce nepřejímat, jak s nimi pracovat a jak se jich zbavit. 

V knize najdeme návody, jak coby vysoce citlivá osoba zvládat společenský kontakt, jak poznávat nové lidi, jak se vymezovat, jak vytvořit potřebné pauzy na oddech, jak chránit svůj prostor, nebo jak podnikat a pracovat na volné noze. HIP mají intenzivní potřebu samoty, během níž se mohou věnovat činnostem, které je naplňují. Může to však vést k vyhýbání se lidem, odmítavosti a schovávání před světem. Tím však roste přecitlivělost na vjemy a každý kontakt se světem se stává obtížnější. Opačným extrémem je snaha všem vyhovět. 

Autorka doporučuje hledat souznění s okolním světem, určit správnou míru kontaktu, vyhledávat interakce a vztahy, které dodávají energii. Nenechat si vnutit život podle představ druhých nebo podle převažujících společenských a kulturních norem, ale věnovat zvýšenou pozornost okamžikům, kdy se cítíme v pohodě a plni života. Nabízí pět strategií, jak zvládat nové situace. 

Součástí knihy jsou cvičení zaměřená na ponoření do sebe a uklidnění, užitečné fyzické i duševní strategie a tři jógové pozice, doporučené umělkyní, psychoterapeutkou, koučkou a certifikovanou učitelkou jógy. V jiné kapitole tři psychoterapeutky a zároveň vysoce citlivé ženy nabízejí své zkušenosti a rady. Kniha obsahuje několik rozhovorů s vysoce citlivými jedinci, kterým se podařilo úspěšně změnit svůj život.

Kniha je určena zvýšeně citlivým osobám, ale může rozšířit obzor i normálně citlivým, kteří mají někoho takového v rodině, na pracovišti, ve farní obci nebo společenství. Existuje tendence tyto osoby nebrat vážně, nenaslouchat jim, podceňovat je, dávat jim různé nálepky a vytěsňovat na okraj. To těmto lidem působí při jejich vysoké citlivosti těžké vnitřní utrpení, přitom by mohli společenství obohatit. 

Zobrazeno 576×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio