úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Domluvit se dá s každým

14. 1. 2019 2:16
Rubrika: Recenze knih

Domluvit se dá s každým                                             
Goulston, Mark
Portál, 2018
Snad každý z nás má v životě někoho, s kým se potřebuje domluvit - v rodině, osobním životě a v práci. Ale nedaří se nám to, nezabírá logika, argumenty, přesvědčování, naléhání, doprošování. Vyvádí nás to z rovnováhy, pociťujeme bezradnost a bezmoc. Můžeme to přirovnat k situaci rukojmího. Jsme uvězněni kvůli strachu, odporu, apatii, antipatii jiného člověka, nevíme, jak se zachovat a jak se osvobodit.
Mark Goulston, autor knihy Domluvit se dá s každým, dokládá, že schopnost přesvědčit druhé, jimž jde hlavně o uskutečnění vlastních plánů, cílů a tužeb, nevyžaduje žádná kouzla. Je to sice umění a věda, ale snazší, než si myslíme. Mark Goulston je obchodní poradce, konzultant, řečník a kouč. Působí také jako krizový psychiatr, školí FBI a policii o způsobech vyjednávání s únosci. Zjistil, že disponuje zvláštním nadáním domluvit se s kýmkoliv v jakékoliv situaci. Ať už je to zarputilý šéf, naštvaný zaměstnanec, sebedestruktivní pracovní tým, rodina v krizi, rozhádaní partneři, únosci zadržující rukojmí, zoufalci s úmyslem spáchat sebevraždu. Nebyl si jist, co dělá jinak, ale jeho metody vždy fungovaly. Rozhodl se je prozkoumat a připojit k nim techniky, které se naučil od jiných kolegů a mentorů. Tak vznikla kniha jednoduchých a prověřené techniky k odstranění komunikačních bariér s cílem
je navázat produktivní a konstruktivní dialog se šéfem, zákazníkem, kolegou či rodinným příslušníkem.
Každá komunikace je v podstatě snahou domluvit se s lidmi a přesvědčit je, aby něco udělali jinak, než to dělali dosud.  Chceme něco prodat, někoho přivést k rozumu, přesvědčit, že jsem ten správný člověk na určitou pracovní pozici nebo správný partner pro vztah.
Situace, kdy si přeju, aby někdo něco udělal, se podobá vyjednávání s únoscem, i když ne v tak dramatické podobě. V principu jde o to, že se snažíme každého, koho potkáme, k něčemu přimět. Lidé, které denně potkáváme, mají své potřeby, přání, cíle, svoje tajemství, prožívají stres, jsou zaneprázdněni. Díky tomu před nás staví komunikační bariéry, dokonce reagují nepřátelsky.
Podobá se to jízdě autem do strmého kopce. Pokud podřadíme, získáme znovu kontrolu. Většina lidí, když se nemohou s někým domluvit, přeřadí na vyšší rychlost. Začnou přesvědčovat, argumentovat, hádat se, zvyšovat hlas, nutit k něčemu. Autor nabízí techniky, které představují pravý opak - naslouchat, ptát se, zrcadlit, reflektovat, co říkají. Tak získají pocit,
že je vnímáme, rozumíme jim a soucítíme s nimi.
Naše situace a životy se liší, naše mozky však fungují podobně. Další kapitola vychází z neurovědy a popisuje, co se děje v hlavě člověka, kterého chceme přesvědčit a získat. Záleží na tom, jaká část jeho mozku je aktivní. Mozek tvoří tři vrstvy: spodní plazí mozek řeší jen akci a reakci bez přemýšlení, prostřední savčí mozek je sídlem emocí a svrchní mozek vyhodnocuje situace logicky a racionálně a činí vědomá rozhodnutí. Nelze se domluvit s někým, kdo je rozrušen nebo se cítí ohrožen, protože ho ovládly nižší vrstvy mozku. Jedna z technik, které autor v dalších kapitolách nabízí, ukazuje, jak u takového jedince oslovit jeho vyšší lidský mozek.
Druhá část knihy obsahuje devět základních pravidel, jak se propojit s každým člověkem doma nebo v práci v každé fázi našeho života. V první řadě musíme zvládnout vlastní emoce. Asi všichni víme, jak bychom měli či spíše neměli reagovat ve vypjatých situacích, bohužel to nezvládáme rychle. Chvíli trvá, než se uklidníme, a ještě déle, než začneme zvažovat jiné možnosti. Mezitím může být pozdě. Autor hned v 1. kapitole této části nabízí techniku, jak se dostat téměř okamžitě z plazího do savčího a lidského mozku. V poslední kapitole se věnuje komunikaci s toxickými lidmi.
Třetí část popisuje dvanáct rychlých způsobů, jak oslovit kohokoliv v jakékoliv fázi cyklu přesvědčování. Čtvrtá část ukazuje příklady použití těchto technik v sedmi obtížně zvladatelných situacích.
Přestože jsem už přečetla mnoho knih o správné komunikaci, v knize jsem našla mnoho nových informací a podnětů, které mě posunuly. Doporučuji ji každému, komu záleží na dobrých mezilidských vztazích, ať už v rodině nebo na pracovišti.


Zobrazeno 1031×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio