úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Jak dobíjet mentální energii

24. 10. 2018 21:55
Rubrika: Recenze knih

Precht Anke: Na vnitřní vlně

Jak neztratit mentální energii

Portál 2018

Většina z nás často pociťuje nedostatek energie, nebo bychom jí chtěli mít více. Výrazný problém naší civilizace představuje vyhoření. Vyhořelým lidem se doporučuje hodně odpočívat, nebo si vzít dovolenou. Většinou jim to nepomůže. Jakmile se vrátí do práce, jsou na tom po několika dnech stejně. Energii dobíjíme různými způsoby - odpočinkem, spánkem, volnočasovými aktivitami, uměním, četbou, sledování TV nebo surfováním na internetu. Z toho může vzniknout domněnka, že disponujeme zásobárnou energie, z níž při práci a určitých činnostech energii odčerpáváme a při odpočinku a relaxaci ji doplňujeme. Zákon hmoty, který platí pro tělesnou energii, nelze aplikovat na duševní energii, která se řídí jinými zákonitostmi. O tom pojednává kniha německé autorky Anke Precht, která pracuje jako psycholožka, hypnoterapeutka, lektorka v oblasti energetické psychoterapie a koučka profesionálních sportovců. Knihu doplňují příklady a podněty určené k vlastnímu zamyšlení. Obsahuje příběhy konkrétních lidí z autorčiny koučinkové praxe a praktická cvičení k procvičení teorie.

V 1. kapitole o fungování energie autorka seznamuje čtenáře s překvapivým objevem, který udělala při zcela prozaické činnosti nošení tašek s nákupy z auta do vyššího patra domu. Pozorovala, že jí tašky připadají jednou lehké, jindy těžké, a že jí nošení jde někdy dobře, jindy hůře. Zpočátku to připisovala kondici a náladě. Když jednou za pěkného počasí a v dobré náladě nosila tašky nahoru, našla ve schránce dopis od finančního úřadu s oznámením o vysokém nedoplatku. Nálada se jí prudce zhoršila, energie klesla na nulu, zatímco tíha tašek najednou vzrostla. Od toho dne se rozhodla sledovat vliv své nálady a vnitřního stavu na pocit tíhy. Postupně s překvapením zjišťovala, že hmotnost tašek ovlivňují zcela banální faktory - volba účesu a oblečení, druh a barva bot, co měla k snídani, koho potkala a o čem mluvili, dokonce i výběr parfému nebo sprchového šamponu. Nakonec došla k závěru, že na energii, kterou zrovna disponovala, má vliv její kompletní vzhled, vůně, poslech konkrétní hudby, držení těla, pohyby, myšlenky, představy, teplota vzduchu, kontakty a rozhovory s konkrétními lidmi a další věcí. Rozhodla se vybírat oblečení, hudbu a parfémy cíleně a aktivně, zastavovat se na různých místech, něco udělat nebo naopak neudělat, a pozorovat, jaký to má vliv na průběh dne, náladu a kvalitu práce. Z toho vyplynul poznatek, že energie, kterou zrovna disponujeme, není absolutní. Můžeme jí mít hodně nebo málo podle stavu, v jakém se nacházíme. Ze stavu plnosti energie do stavu úplné energetické slabosti lze spadnout během okamžiku. Mentální energie se chová jako body na sinusoidě nebo vlny na moři - funguje na sinusovém principu.

2. kapitola ukazuje, jak žádaný energetický stav cíleně navodit. Můžeme ho vyvolat v podstatě čímkoliv. Tyto faktory se nazývají spouštěče. Mohou být osobní - pohyby, držení těla, vzpomínky, představy, biochemické stavy, jednání. K vnějším patří - zvuky, tóny, hudba, vůně, pachy, náš vzhled, obrázky a fotografie v blízkosti, jídlo, pití, různé předměty, osoby, světlo. Autorka se zabývá jednotlivými spouštěči podrobně.

3. kapitola s názvem "Rezonance" ukazuje, jak se jednotliví lidé nebo skupiny lidí s různým stupněm energie navzájem ovlivňují. Doporučuje vyhýbat se lidem, kteří nám energii odebírají. To však nelze zařídit vždy. Ale i v blízkosti lidí s nízkou hladinou energie můžeme zůstat silní, nebo je dokonce vytáhnout na naši energetickou úroveň. Autorka nabízí rady, jak zacházet s energetickými upíry.

4. kapitola "Model silových polí" ukazuje, jak můžeme svou celkovou energii řídit a posilovat. Je třeba mít vyvážené aktivity ve čtyřech oblastech - péče o duši a tělo, vztah k sobě a druhým. Nejde o to, kolik toho děláme nebo kolik času určité činnosti věnujeme, ale kolik energie do ní investujeme. Pokud investujeme energii dlouhodobě nevyrovnaně, hrozí nám vyhoření a nemoc.

V 5. kapitole "Posilujte svoje kyvadlo" najdeme cvičení, která nám pomohou zůstat vědomě v realitě a v přítomném okamžiku, a energetické techniky pro posílení vnitřního středu. Kapitola se zabývá pozitivními a negativními spouštěči, jak je identifikovat, jak posílit ty pozitivní a zneškodnit negativní. Uvádí potraviny, které dodávají energii (powerfood).

6. poslední kapitola nabízí postupy a doporučení, jak začít se změnami a jak je plánovat, abychom vytrvali.

Pokud se budeme častěji nacházet na energetickém vrcholu, prospějeme tím jak sobě, tak druhým. Zlepší se nejen naše výkonnost a produktivita, ale i mezilidské vztahy. Budeme empatičtí, schopni porozumět druhým, budeme se k nim automaticky chovat dobře. Druhým ubližujeme ve stavech, kdy se cítíme špatně. Pokud člověk pádluje v údolí vlny a zápasí o přežití, není divu, že se stane egoistou.


Zobrazeno 832×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio