úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Podzimní diecézní setkání mládeže v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem se konalo ve dnech 12.10.-13.10. podzimní diecézní setkání mládeže, jehož tématem byl Rok víry vyhlášený papežem Benediktem XVI. den předtím 11.10.2012.

První účastníci se sjížděli už v pátek večer za deštivého počasí, které se naštěstí do rána změnilo na jasné a slunečné. Setkání začalo v sobotu v 10 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie malým ohlédnutím za celostátním setkáním ve Žďáru nad Sázavou konaném v srpnu. Následoval bohatý program, např. přednáška P. Šimáčka Věda a víra, výlet na Mariánskou skálu, Větruši a Vaňovský vodopád, sportovní hry a tichá adorace ve farní kapli.

V 16 hodin se konala mše, kterou celebroval P. J. Kadlic, současný vedoucí Interdiecézního centra života mládeže Křižovatka Příchovice. Koncelebrovali ústecký arciděkan P. M. Šimáček a kněží z okolí – P. Rudolf Repka ze Cvikova u České Lípy, P. Kamil Škoda z Mladé Boleslavi, dominikán P. Jan Rajlich z Jablonné v Podještědí a ústecký jáhen Jiří Smolek. Litoměřický biskup Mons. Jan Baxant nemohl přijet z důvodu účasti na biskupském synodu o nové evangelizaci, která probíhá v těchto dnech ve Vatikánu.

P. Kadlic promluvil ve svém kázání o krizi, která bývá v poslední době častým tématem. Nejčastěji slyšíme o ekonomické krizi, existují také krize sportovních týmů. V pozadí však stojí mravní krize vyvolaná individualismem a neschopností vést dialog. S tím souvisí rostoucí neochota dát Bohu prostor ve svém životě. Svatý otec věděl dobře, proč se rozhodl vyhlásit Rok víry.

Večer následoval ples včetně náhradního programu pro ty, kteří se ho nezúčasnili. Setkání skončilo nedělní mší svatou, kterou celebroval P. Šimáček s P. Škodou a jáhnem Smolkem.

P. Šimáček zdůraznil, že poslední okamžiky bývají nejdůležitější, je třeba je plně prožít a nebýt už myšlenkami někde jinde. Upozornil také na inspirující myšlenky z nedělních liturgických textů: „Pán Bůh věděl už od věčnosti, že se tu bude jednou konat diecézní setkání mládeže.“ První čtení pojednává o moudrosti. Je třeba o ni prosit, zvláště v této době. Mladý člověk stojí na křižovatce, má před sebou různé příležitosti, musí se rozhodnout o mnoha věcech - škola, profese, manželství, zasvěcený život. Na čtení navazuje evangelium o mladém člověku, který přišel za Kristem s otázkou: „Mistře dobrý, co musím dělat…?“ Ježíš ho na začátku trochu zpražil: „Nikdo není dobrý, jenom jeden: Bůh.“ Chtěl ho nasměrovat na Boha, aby se nefixoval na nějaké dobro bez spojení s Bohem. Následovala známá výzva: „Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým.“ Onen člověk zachovával všechna přikázání, ale Kristus ho chtěl dostat výš. Je náročným přítelem, který z nás touží udělat něco krásného - umělecké dílo. Mladíkovo rozhodnutí odejít bylo jeho svobodným rozhodnutím. Kdyby ten krok, k němuž ho Kristus vyzval, učinil, o nic by nepřišel, naopak by vše získal. Bůh nám nic nebere, jen to, co nám škodí, jak zdůraznil papež Benedikt XVI. Svědčí o tom také závěr z dnešního evangelia - kdo opustí všechno pro Krista, dostane již v tomto čase stokrát víc a v budoucím věku život věčný.

Nemusíme se zříkat peněz, bohatství, kariéry – to mohou být dobré prostředky, pokud s nimi člověk umí správně zacházet. Kristus nás chce osvobodit od lpění na vnitřních věcech. Můžeme lpět na svých vědomostech, postavení, schopnostech, na svém já.

Diecézní setkání, kterého se zúčastnilo kolem stovky mladých lidí, představuje mimořádnou událost, protože předchozí setkání se konalo v Ústí nad Labem před více jak dvaceti lety. Tenkrát probíhalo v místním kulturním domě.

Fotodokumentace: 

https://www.signaly.cz/fotky/53324

https://www.signaly.cz/fotky/53329

Zobrazeno 1050×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio