úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Pouť ke svaté Zdislavě

Aktuální zprávy

V Jablonném v Podještědí proběhla pouť ke sv. Zdislavě, přijel Duka i Baxant

29.5.2011 00:14 Vlastní zpráva (Jablonné v Podještědí)

 

 

sv. ZdislavaHlavní pouť ke cti svaté Zdislavy, patronky litoměřické diecéze se včera konala v Jablonném v Podještědí. V bazilice minor svatého Vavřince a svaté Zdislavy byly slouženy celý den bohoslužby.

Mši svatou v 9 hodin celebroval litoměřický biskup Jan Baxant. Během homilie uvedl, že neznáme detaily ze života sv. Zdislavy, ale o ně nejde. Jde o směr, kterým se svatý ubíral k Bohu. Nemusíme někoho napodobovat, pouze si uvědomovat, že k Bohu nejdeme sami.

Dále zdůraznil, že člověk je jednotou těla a lidské nesmrtelné duše. Tělo smrtí zanikne, proto je nutné zmrtvýchvstání. "Krása člověka, zvláště ženy, spočívá v kráse její duše. Tuto krásu může dát lidské duši jen Ten, kdo je Krása sama."

Mši svatou v 11 hodin celebroval pražský arcibiskup Dominik Duka OP. Během ní zazněla korunovační mše W. A. Mozarta, kterou dirigoval Miloš Bok. Otec arcibiskup upozornil, že 13. století bylo dobou růstu vzdělanosti a zakořeněním křesťanských hodnot. Bylo to také století velkých a výrazných ženských postav řeholnic a knížecích dcer, které byly morálně i intelektuálně na výši a stály také na nejvyšším společenském stupni. K nim patřily svatá Anežka, svatá Zdislava nebo svatá Alžběta Uherská. Tyto ženy si uvědomovaly, že vládnout znamená sloužit. "Společenská a ekonomická reforma není možná bez reformy rodinného života," zdůraznil otec arcibiskup. Právě v tom nám mají být příkladem jmenované ženy.

Mši svatou dominikánské rodiny celebroval P. Benedikt Mohelník OP. Bylo to zároveň poděkování za 65 let existence sekulárního institutu Dílo bl. Zdislavy. Nakonec se konaly litanie ke sv. Zdislavě se závěrečným požehnáním.

Svatá Zdislava, česká šlechtična, se narodila kolem roku 1220 na Křižanově u Brna a zemřela roku 1252 na hradě Lemberk nedaleko Jablonného v Podještědí. Společně se svým manželem Havlem, předním českým velmožem, zde nechala vybudovat špitál a chrám sv. Vavřince, kde je pochovaná. Působila jako léčitelka, stala se dominikánskou terciářkou. Je patronkou rodin a ochránkyní manželství. Roku 1907 byla prohlášena za blahoslavenou, roku 1995 byla svatořečena a ustanovena patronkou litoměřické diecéze. Každý rok přicházejí do Jablonného poutníci vyprosit si uzdravení a ochranu nebo poděkovat za pomoc.

Fotogalerie je k shlédnutí na adrese: http://lenkatka.rajce.idnes.cz/Pout_ke_sv._Zdislave_v_Jablonne_v_Podjestedi/

 (kt)

Zobrazeno 1205×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio