úvahy, komentáře, glosy, recenze knih

Slavnostní zahájení akademického roku v Ústí nad Labem

9. 10. 2010 1:50
Rubrika: Zprávy

Zpráva:

http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=20503

Fotodokumentace

http://tetivova.webnode.cz/fotoalba/

http://lenkatka.rajce.idnes.cz/Zahajeni_akademickeho_roku_v_Usti_nad_Labem/

Úryvky z kázání Mons. J. Baxanta:

Žijeme z toho, co pochází shůry, proto je třeba hledat i hodnoty vzdálené a neviditelné.

V Boží svatyni lze najít různá místa, nejen v kostelní lavici nebo na chóru, ale také někde za sloupem, v ústraní, ve stínu, kde nám je dobře, abychom tam přemýšleli, meditovali a mohli o tom vydat několik slov, upřímných a z podstaty. Mohou to být slova modlitby.

Pán Bůh neomezuje svou přítomnost na svatyni, lze ho najít všude. "Kdo hledá, nalezne, kdo prosí, dostane, kdo tluče, dostává." Pokud je to prosba, ne diktát podle mých představ, často vrtkavých.

Krásné věci lze prožívat všude, všude jsme lidmi a křesťany a můžeme vydávat o Bohu svědectví, i když nás to bude něco stát. Pro Boha člověk vydrží víc, než si pomyslí.

Týká se to i celého univerzitního města. Škola je institucí, která vychovává, vede, otvírá nové obzory. Tam nemůže mít místo nemravnost, lenost, zahálka, nepoctivost, závist, kariérismus, žárlivost. Škola by měla být vzorovým, úžasným a krásným pracovním prostředím. Učitelé mají s naukou také otvírat svá srdce, kus srdce předávat a být dobrým příkladem. Kéž škola vyniká nejen znalostmi, ale i morálním kreditem a svědomím.

Zobrazeno 747×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio